Demokrati och civilsamhälle
Män och kvinnor som aldrig gått i skolan a blir ofta marginaliserade och utnyttjade. De lider mer än någon annan av korruptionen och maktmissbruket i icke-demokratiska samhällen men har svårt att kräva sin rätt. ALEF-grupper rustar deltagarna med kunskap och självförtroende som krävs för att ta plats i civilsamhället.
Statistik
Berättelser
Självförtroende och deltagande
Kärnan i varje ALEF-lektion är diskussionen, ett strukturerat samtal där deltagarna själva analyserar ett angeläget ämne utifrån sina egna erfarenheter och kunskaper. Att regelbundet diskutera viktiga och även känsliga ämnen i grupp är ett sätt att lära sig tala inför andra och en träning i att tänka på sig själv som en medborgare vars röst räknas. Våra partnerorganisationer vittnar om att många deltagare som i början hade svårt att tala inför publik nu tack vare studiegrupperna vågar uttrycka sina åsikter högt och deltar aktivt i civilsamhället och i lokalt beslutsfattande.
De som går med i våra studiegrupper är ofta bland dem som har lägst status i lokalsamhället — fattiga kvinnor med låg eller ingen utbildning — men redan efter första året har många fått ansvarsroller i spargrupper, i kooperativ eller i kyrkan. En studiegruppledare i EADG:s pilotprojekt i Guinea berättar om en kvinna som aldrig gått i skolan men efter bara några månader i ALEF-gruppen kan skriva med flyt och har blivit vald till sekreterare i en civilsamhällesorganisation.
Tanken med ALEF-metoden är att diskussionerna som börjar i gruppen inte ska stanna där utan ska påverka det offentliga samtalet i närområdet. En del av texterna som deltagarna författar tillsammans trycks upp av våra partnerorganisationer och sätts upp på anslagstavlor på synliga platser där de kan väcka uppmärksamhet hos förbipasserande. Det är inte ovanligt att förslag som först tagits fram i studiegruppen senare lyfts i bymöten där alla invånare kan delta.
Samarbete som driver förändring
Vi får många rapporter om deltagare som agerar tillsammans för att driva förändring och utveckling i lokalsamhället. I Luhungu skrev studiegruppen ett brev till myndigheterna för att kräva strängare regler kring försäljning och missbruk av alkohol. Fem kvinnor från studiegruppen i Luhumbu i Sydkivu gick till en lokal myndighet för att klaga på att de var tvungna att gå flera kilometer varje dag för att hämta vatten. Till slut fick de till ett möte med den traditionella ledaren, ”mwami”. En ny brunn har ny iordningställts och alla i byn har tillgång till rent vatten, tack vare ALEF-gruppens samhällsengagemang.
Civillsamhällesorganisationer
En ALEF-studiegrupp är också en kurs i demokratiskt samarbete. Deltagarna debatterar, fattar beslut, och formulerar texter tillsammans. På nivå 3 lär de sig om det praktiska arbetet med att bilda och driva en egen organisation. Arbetet med att hjälpa deltagarna organisera sig och delta i civilsamhället är direkt kopplat till våra verksamhetsmål. Det är också viktigt för projektens hållbarhet – att möten och samtal inte ska upphöra så fort kursen tagit slut.
De flesta studiegrupperna i Kongo fortsätter som självständiga Muso (”mutuelles de solidarité” — sparkooperativ) efter kursens slut. De är inte enbart ekonomiska organisationer utan engagerar sig ofta i lokala samhällsfrågor.
I Uganda träffas många grupper som avslutat nivå 3 både för att fortsätta träna sin läsning och bedriva aktiviteter tillsammans. Vissa bildar kooperativ eller registrerar sig som civilsamhällsorganisationer. Andra är mer informella, som marknadskvinnorna från studiegruppen i Kalerwe som bildat en läsecirkel som träffas varje vecka för att läsa böcker och tidningar på luganda.
Demokrati
2023 var valår i Kongo-Kinshasa. Korruption och valfusk av olika slag är vanligt förekommande i landet. Analfabeter är särskilt utsatta för manipulation när någon erbjuder att ”hjälpa” dem rösta rätt. I studiegrupperna diskuterar deltagarna demokrati, valhemlighet, och hur man ska utkräva ansvar av politikerna. Många Muso-grupper har fått besök av lokalpolitiker och fått chansen att förmedla sina åsikter och ställa frågor till kandidaterna. Flera deltagare berättar att de för första gången någonsin kunnat rösta i ett val.