top of page

Hälsa och miljö

Ibland kan små förändringar - såsom att använda myggnät eller koka dricksvattnet - medför stora livsförbättringar. I ALEF:s studiegrupper diskuterar deltagarna hur de kan ta bättre hand om både familjens hälsa och den lokala miljön.

Statistik

Berättelser

Hygien och hälsa

Vi hör från alla våra samarbetspartners att deltagarna tack vare samtal i gruppen vaccinerar sina barn i större utsträckning, sover under myggnät för att förebygga malaria, tvättar händerna i samband med toalettbesök och kokar dricksvattnet. 80 % av deltagarna i slutet av nivå 3 rapporterar att samtliga barn i hushållet sover under myggnät jämfört med 55 % i början av ALEF-kursen. Deltagarna i Kawoko i Uganda gick samman för att köpa och dela ut myggnät till alla i gruppen.

ACDC i Kongo rapporterar att många deltagare ändrat sina matvanor efter diskussioner om vikten av att servera maten varm och nylagad för att undvika bakterieinfektioner. De nämner också att många deltagare som tidigare varit offer för vidskepelser och konspirationsteorier om läkemedel och vaccinationer nu insett vikten av att vaccinera sina barn och göra kontroller under graviditeten. Tack vare läs- och räknekunskaper har deltagare lättare att hålla koll på korrekt dosering av läkemedel och utgångsdatum.

Att bryta tabun

Tryggheten och gemenskapen i studiegruppen gör det möjligt att beröra tabulagda hälsofrågor såsom könssjukdomar. I Uganda används även ibland korta pjäser och sketcher för att göra känsliga ämnen mer lättillgängliga. Acatbli i Togo rapporterar att deltagare börjat prata om mens med sina döttrar. Traditionellt har det varit ett tabubelagt ämne kopplat till skam och ”orenhet”.

Det rapporteras från ACDC i Kongo-Kinshasa att diskussioner i studiegrupperna om negativa konsekvenser av alkoholmissbruk lett till att många grupper agerat mot detta problem i sina lokalsamhällen och att deltagare börjat konfrontera sina makar som dricker och hjälpt dem att sluta med missbruk som länge drabbat hela familjen.

Vatten och miljö

Acatbli i Togo rapporterar att deltagarna efter kursen i hållbart jordbruk har börjat minska sin användning av miljöfarliga bekämpningsmedel och konstgödsel. De använder hönsgödsel från hönshusen och kompost från hushållsavfall. Grupperna i Togo har lärt sig att bygga hönshus och att vaccinera sina höns, vilket gör att hönsen mår bättre och bidrar till högre inkomster för familjerna.

Deltagare tar ofta inspiration av diskussioner i studiegruppen och börjar agera för att förbättra infrastrukturen och skydda miljön i närområdet. Muso-gruppen i Madaka i Kongo-Kinshasa har arbetat med att reparera en brunn. Gruppen i Mbogwe har byggt en ny väg för att förbättra tillgängligheten till byn. Efter lektioner om vattenburna infektioner insåg nivå 1-gruppen i Kibiri i Uganda att latrinen som nyligen byggts bara några meter från vattenkällan var en hälsofara som måste flyttas.

bottom of page