Statistik
Berättelser
Bättre ekonomi
I nivå 2 lär sig deltagarna grundläggande matte, och tränar på att hantera inköpslistor, kvitton, och att kunna föra en enkel kassabok. Dessa färdigheter gör det lättare att planera hushållsekonomin och att genomföra inkomstgenererande aktiviteter.
En kvinna i byn Kakenge i Kongo-Kinshasa berättar hur hennes nya kunskaper gör att hennes lilla butik börjat gå med vinst. Hon var ofta tvungen att sälja på kredit, men då hon inte kunde läsa och skriva var det svårt att hålla koll på skulderna. När kunderna vägrade betala fanns inget skriftligt bevis att hänvisa till. Nu noterar hon noga alla skulder i sin kassabok.
I Uganda är många deltagare hemmafruar utan egen inkomst när de börjar projektet, men efter ett eller två år kan de tack vare nya kunskaper och ökat självförtroende börja tjäna pengar genom t.ex ett marknadsstånd, restaurangverksamhet eller textilarbete.
Samarbete och företagande
I Kongo börjar många studiegrupper redan under första året att spara tillsammans och använda pengarna till gemensamma inkomstgenerande aktiviteter. Många satsar på djurhållning.
Nivå 1-gruppen i Kalole byggde ett hönshus och köpte en tupp och några höns. De planerar att sälja äggen för att generera en extra inkomst till gruppdeltagarna och deras familjer. Studiegruppen i Lusirwe har byggt ett kaninhus och köpt sex kaniner. Gruppen i Izege har gått samman för att köpa marsvin, som en erfaren gruppmedlem ansvarar för att sköta.
Andra grupper satsar på gemensamt jordbruk. Nivå 2-gruppen i byn Konge vill köpa en åker för gemensam odling. De planerar att finansiera detta genom försäljning av maniok, där varje medlem i gruppen bidrar med 10 kg per månad från sin egna skörd. Gruppen i Konge har sparat ihop pengar för att hyra en åker där de ska odla bönor.
Många studiegrupper i Uganda fortsätter att träffas efter att ha genomfört hela ALEF-programmet. Dessa grupper är självständiga, men får regelbunden uppföljning och rådgivning från CACI. Många startar entreprenöriella aktiviteter tillsammans.
Gruppen i Katabi arbetar med att sälja fisk. Företaget har vuxit och de levererar nu fisk dagligen till flera hotell i närområdet. De har registrerat sig som kooperativ och lyckats få ett företagslån via ett statligt utvecklingsprogram. Andra grupper har börjat tillverka och sälja produkter som bakverk, träkol, tvål och stearinljus. En grupp i Kibiri har använt sina insparade pengar för att köpa serviser som de nu hyr ut till fester och bröllop.
En grupp i Lwanjaba, vid kusten av Victoriasjön, splittrades när deras fiskeby revs av markägaren och deltagarna flyttade till olika platser. CACI lyckades lokalisera gruppledaren och ett tiotal före detta deltagare som nu åter börjat träffas och spara pengar tillsammans. Gemenskapen har hjälpt dem möta utmaningarna med att starta ett nytt liv i en annan fiskeby.
Jordbruk
Den sista delkursen i nivå 3 i Togo är fokuserad på hållbart jordbruk och djurhållning. Deltagare läser texter tillsammans och får även praktisk undervisning och demonstrationer av experter.
De lär sig bl.a. om hönsskötsel, användning av ekologisk gödsel och jordförbättringstekniker. Förbättrat jordbruk ger både bättre tillgång till mat i familjerna och bättre ekonomi genom att man säljer överskottet. En medlem i en grupp i byn Adokame berättar hur han tack vare användning av hönsgödsel sparat mycket pengar som han förut var tvungen att lägga på inköp av stora mängder konstgödsel, och på så vis ökat vinsten från sin skörd.
Läs- och räknekunskaperna som deltagare tillägnar sig i studiegrupperna hjälper dem att bättre planera odlingen och hantera försäljning av jordbruksprodukter. Många lektionstexter uppmuntrar till diskussion om dessa ämnen, och i tillhörande matteövningar tränar sig deltagarna i att räkna på utgifter och intäkter. En studiegrupp i Kaziba i Kongo författade tillsammans följande text om vikten av att hålla sig informerade om prisnivåer:
"Vi ska se till att hålla bra koll på priserna på våra jordbruksprodukter. Vi måste köpa till överkomliga priser för att sälja utan problem och respektera reglerna. Låt var och en av oss veta hur man identifierar de marknader där det finns ett bra flöde av våra jordbruksprodukter. Vi kommer att veta väl hur man beräknar förlusten eller vinsten när man säljer på marknaden och betalar den statliga skatten."
Utbildning
Nästa generations utbildning är avgörande för samhällets utveckling och familjernas framtida försörjning. Brist på pengar är en av de främsta anledningarna till att många deltagare i projekten i Togo och Kongo-Kinshasa har barn i skolåldern som inte går i skolan. Vi får många berättelser om deltagare som tack vare nya inkomstgenererande aktiviteter nu har råd att skicka barnen till skolan. En kvinna i byn Mogo i Kongo berättar hur hon fick hjälp av sina studiekamrater när hon inte själv hade råd med skolavgifter till alla sina barn.
Ibland är det patriarkala normer som står i vägen för flickors skolgång. I ALEF-läromedlen finns ofta lektionstexter som handlar om rätten till utbildning. Många deltagare vittnar om att deras syn på utbildning ändrats sedan de gått med i studiegrupperna, att de lyckats övertala sina makar och nu skickar alla sina barn, flickor såväl som pojkar, till skolan och även hjälper dem med skolarbetet.