top of page
Sök

Läskunnighet och kvinnors rättigheter

För att uppmärksamma Internationella läskunnighetsdagen 2024 höll ALEF ett webbinarium på temat Läskunnighet och kvinnors rättigheter, med bidrag från ledande internationella forskare och praktiker. Syftet med eventet var att öka medvetenheten om de miljontals kvinnor och flickor som fortfarande nekas tillgång till ens grundläggande utbildning och att utforska hur läs- och skrivkunnighet kan bidra till att stärka kvinnors egenmakt.


Rafat Nabi delade med sig av några lärdomar från sitt arbete med kvinnor och flickor i svåråtkomliga områden i Pakistan och Afghanistan, med utgångspunkt i sin kommande bok om framgångsfaktorer inom icke-formell utbildning. Barbara Trudell från SIL talade om vikten av läs- och skrivkunnighet för kvinnors rättigheter i Afrika söder om Sahara. Resty Mutaawe, chef för Change African Child International, beskrev hur ALEF:s empowermentgrupper hjälpte marginaliserade unga kvinnor i Kampala och Entebbe att bli ekonomiskt oberoende och driva på förändringar i sina samhällen.


Efter huvudinläggen följde en livlig diskussion med frågor från publiken om de praktiska utmaningar som program för läs- och skrivkunnighet för vuxna står inför.


Vi har fått mycket positiv respons och planerar att anordna fler diskussioner i framtiden om viktiga ämnen som rör icke-formell utbildning, egenmakt och läskunnighet.


Se hela videon här eller på ALEF:s youtube channel.



Comments


bottom of page